Zwangerschapsmassage

Als je zwanger bent, verandert er in een relatief korte periode veel in je lichaam.

Al die veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je sneller moe wordt of dat je last krijgt van zwangerschapskwaaltjes.

Je zwangerschap heeft ook invloed op de bloedsomloop. Tegelijkertijd kunnen de hormonale veranderingen je soms emotioneel uit balans brengen. Dit kan allemaal voor stress in het lichaam zorgen, wat niet goed is voor je baby. 

Een zwangerschapsmassage kan helpen om deze klachten te verminderen en je rustiger te voelen waardoor jij je makkelijk kan ontspannen, ook tijdens de bevalling.

Een zwangerschapsmassage is een zachte, ontspannende massage die speciaal is ontworpen voor zwangere vrouwen. De gebruikte technieken zijn volledig aangepast aan de zwangerschap.

In welke periode mag je gemasseerd worden?

In het eerste trimester wordt het nog afgeraden een massage te ondergaan. Je kunt gemasseerd worden vanaf het tweede trimester. In principe kun je doorgaan met massages tot aan de bevalling.

De massage wordt uitgevoerd terwijl je ligt op je zij en/of in halfzit ondersteund met (zwangerschap)kussens afhankelijk wat voor jou het prettigste is.

 

Zwangerschapsmassage

Postnatale massage

Massage helpt je om sneller te herstellen na de bevalling en de spieren te ontspannen die extra gebruikt worden, zoals de nek- en schouderspieren i.v.m. het dragen van de baby en het geven van borstvoeding. Het vermindert stemmingswisselingen, hoofdpijn en vermoeidheid. Er mag gemasseerd worden vanaf 4 weken na de bevalling. Bij een keizersnede mag dit vanaf 6 weken.