Massage bij kanker

Tijdens de vorige massageopleidingen heb ik geleerd dat ik cliënten met kanker niet mag masseren, maar ik hoorde ook om mij heen van mensen die kanker hebben, dat ze juist heel veel behoefte hebben om gemasseerd te worden. Dat heeft mij doen besluiten om daar een opleiding in te gaan volgen.
Zonder kennis van kanker, massagetherapie, behandelmethode en het gevolg van deze behandelmethode en de ziekte op zich in het lichaam is het nog steeds een contra-indicatie.

Het wel of niet behandelen is afhankelijk van het soort kanker, behandeling en stadium waarin de cliënt zich bevindt in het behandelproces.

De belangrijkste reden om te masseren is de cliënt te laten ontspannen. Door de massages kan stress verminderen en de cliënt kan zijn verhaal kwijt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat massage bij kanker pijn vermindert en een positieve invloed heeft op de stemming en op vermoeidheid bij patiënten met kanker die chemotherapie ondergaan.

Topinstituten in de USA integreren inmiddels al massage op kankerafdelingen en ook in Nederland zijn er steeds meer ziekenhuizen waar bijvoorbeeld voetmassages gegeven worden tijdens de chemo.

Zelfs een gezichtsmassage werkt al stress verminderend bij kankerpatiënten.

Voordelen van massage bij kanker:

minder pijn

minder stress

meer lichamelijke ontspanning

verbeterde slaap

minder vermoeidheid

minder depressief

op een plezierige manier afgeleid zijn

minder angst en zorgen

toename van gevoelens van welzijn.

massages:

ontspannende voetmassage

ontspannende handmassage

ontspannende hoofdmassage

ontspannende  / energetische massage

rugmassage voor patiënten met een okselkliertoilet

Massages worden niet vergoed door ziekenfondsen

Kosten voor bovenstaande massages inclusief intake

€ 20,-